vrijdag 18 november 2016

Nobel Lecture

Feitelijk iets nieuws brengt het Zweedse Nobelcomité niet. Maar wel komt de organisatie vandaag met een bericht rondom de Nobel Lecture. Bob Dylan zal deze toespraak niet houden op 7 december, drie dagen voor de uitreiking van de Nobelprijzen. Vermoedelijk zal Dylan wel in het voorjaar naar Zweden komen, wat een prachtige gelegenheid is om alsnog deze tegenprestatie te leveren. Aldus het Nobelcomité.
Zo is er weer een nieuwe paragraaf geschreven in het hoofdstuk “Bob Dylan en de Nobelprijs voor de Literatuur”. Nadat de Zweden deze prestigieuze prijs vorige maand aan Dylan toekenden, duurde het even voordat hij iets van zich liet horen. Enfin. Tom Willems heeft over deze gang van zaken al een prima stuk getikt – lezenswaardig.
Het belangrijkste nieuws uit het statement van de Nobelcomité is overigens de hoop en de verwachting dat Dylan in het voorjaar van 2017 naar Europa afreist. Zou hij dan ook weer een of meerdere optredens in Nederland verzorgen? En zo ja, voor welke locatie kiest hij dan? Wordt het dan Carré, het Muziekgebouw in Eindhoven of toch weer de Heineken Music Hall?
Wat ik overigens niet wist, is dat bij de toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur een tegenprestatie wordt gevraagd. Had ik zoiets eerder gehoord? Zo ja, dan is zoiets volledig langs me heen gegaan. Doet er ook niet toe, ik ben benieuwd of en op welke manier Dylan zijn Nobel Lecture invult. Zijn het gedichten, die hij voordraagt? Een regulier concert als Nobel Lecture? Of wordt het een speech, zoals bij de aanvaarding van MusiCares?
Dylan omschreef zichzelf als een 'song and dance man', reden genoeg dus om in deze Nobel-hype terug te grijpen op zijn muziek. Gelukkig kunnen we gebruik maken van een immens oeuvre, waar vorige week de monumentale box The 1966 Live Recordings aan werd toegevoegd. Het verhaal hierbij moge inmiddels bekend zijn: tijdens deze Europese tournee werden Dylan en The Hawks, zoals zijn toenmalige begeleidingsband heette, uitgejouwd. In de Free Trade Hall in Manchester kwam dit tot een hoogtepunt: “Judas!”
Toen de mannen en vrouwen van Columbia Records bezig waren met de voorbereidingen van The Cutting Edge, ontdekten ze de kwalitatief goede opnames van deze tournee. Kortom, een uitstekende reden om deze tour ook maar op de markt te brengen. En zo is het gekomen dat ik de afgelopen dagen de 36 cd's uit deze box heb beluisterd.
Een halve eeuw zit tussen deze tournee en de toekenning van de Nobelprijs van de Literatuur. In die vijf decennia is weinig veranderd. Nog steeds kent het Dylan-publiek meerdere kampen, die de zanger voor hun eigen karretje willen spannen. Nog steeds weet de pers zich feitelijk geen raad met de bard uit Minnesota. En nog steeds is er ondanks alles toch de waardering voor het muzikale en tekstuele werk van Dylan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten