vrijdag 15 mei 2015

Op losse groeven

'Gisteren, op Hemelvaartsdag, werd hij [Dylan] zestig jaar oud. Op losse groeven.' Zo begint Herman Veenhof in 2001 met zijn paginagrote artikel over Bob Dylan. De zanger werd zestig jaar, en dat werd gevierd met onder meer de biografie van Howard Sounes.
Gisteren was het opnieuw Hemelvaartsdag, maar vanwege de wisselende datum viel deze niet samen met de (74e) verjaardag van de zanger. Dat is ook niet van belang; leuk is het als zoiets voorkomt, maar het doet niet terzake.
Het artikel van Veenhof, “Onwillig profeet”, is het eerste artikel dat ik indertijd zelf uitknipte. Dit artikel vormde de opmaat voor mijn Dylan-fanschap (is 'fanschap' een goed Nederlands woord?). In “Onwillig profeet” vergelijkt Veenhof de zanger met de oudtestamentische profeten als Jona, Jesaja en Jeremia. Hoewel Dylan 'niet twijfelt aan zijn eigen kunnen. Hij lijkt meer op [Jona], die geen zin heeft. Een onwillig erfgenaam van de kleine profeten'.
Eerder in het artikel schrijft de muziekjournalist: 'Het Joodse, de Bijbel en vooral de Amerikaanse muzikale traditie, de traditional in alle soort en maat, van blue grass tot blues, dat is Dylans vaderland. “Wat er ook gebeurt, God is mijn verlosser”, klinkt het door alle somberheid en doodsverwachting van de laatste jaren heen.
Eens te meer blijkt, Dylan was nooit progressief, paars moet maar een ander jeugdsentiment zoeken. Als hij ergens van terugkwam, is het de intolerante zelfgenoegzaamheid van de baby-boomers geweest. De Nederlandse herdenkers komen daar waarschijnlijk na zijn dood achter. Amerika is een jong land, vandaar de hechting aan tradities. Het zijn de oude bronnen waaruit hij put, maar die hij nooit exclusief zal omarmen.'
Bij Dylan is weinig troost te vinden, maar wel verlossing. Als ik luister naar Ain't Talkin' kan het bijna niet anders of Dylan heeft het over dé verlossing, bezongen in zowel een oudtestamentische lijn als een nieuwtestamentische lijn. Zoiets kan Dylan. Jezus als zijn God en Verlosser? – one of these days I'm gonna sit down and talk to Bob, om Johnny Cash te parafraseren.
Gisteravond was Dylan vrij, er stond geen optreden gepland. Viel deze vrije avond bewust samen met Hemelvaartsdag? Of was het toevallig dat er niets stond gepland? Dat is koffiedik kijken, we weten zoiets niet. We kunnen het niet voor de zanger invullen. Zoiets moet je ook niet willen.
Nog drie avonden (vanavond, morgenavond en zondagavond), en dan keren Dylan & his band weer huiswaarts. Om over een week of vijf, 20 juni, de Europese zomertournee 2015 aan te vangen in Mainz, Duitsland.
Voor de Europese najaarstournee 2015 zijn inmiddels weer nieuwe data bekend gemaakt. Maandag 12 oktober in Leipzig; dinsdag 13 oktober, woensdag 14 oktober en donderdag 15 oktober in Berlijn; zaterdag 17 oktober in Saarbrücken. Geen Nederland, dus. Nog niet, maar wel een grote kans dat er een Hollandse stop wordt aangekondigd, voor tussen 17 en 21 oktober.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten